Luxembourg er 1) et land i Europa (det er det altså, uanset hvad de siger hos Telia), 2) en by (hovedstaden) i landet Luxembourg og for at gøre det helt forvirrende, så er det faktisk også 3) en region i Belgien. Så vi bor i Luxembourg i Luxembourg, og når jeg en dag får købt en bil, så vil vi køre en tur fra Luxembourg i Luxembourg til i Luxembourg i Belgien. Ha ha.
Jeg har frekventeret mine turist bøger, og kan fortælle at; landet Luxembourg er 2.586 m2 stort, hvilket efter sigende skulle være på størrelse med Fyn, og grænser op mod Belgien, Tyskland og Frankrig. Der er 459.500 indbyggere og af disse er de 40 % udlændinge. I Luxembourg by bor der 85.000 personer og heraf er de 50 % udlændige. Jeg mener at have hørt, at der bor 2.500 danskere i byen, og det er da også ganske ofte, man hører dansk tale.
Det officielle sprog er Letzebuergesch (luxembourgsk), hvilket også er omgangssprog mange steder. Derudover tales fransk og tysk. I praksis virker det meget fransk sproget, når man handler ind og ellers bevæger sig rundt ude i byen. Jeg værdsætter mine franskkundskaber højt bl.a. når man får kontrakter fra telefonselskabet og andre papirer, så er det ofte er udformet på fransk.
Luxembourg by er af romersk oprindelse, et fæstningsanlæg, der nævnes første gang i 963 som ’Lucilinburhuc’ og som hen i det 12 århundrede begyndte at udvikle sig til by. Det ældste af byen ligger omgivet af en lang kløft og stadig i dag findes masser af bymure, borganlæg og kassematter, der er med til at give byen et historisk og hyggeligt præg. I midten af byen ligger det kvarter, der kaldes Centre, smukt beliggende ud til kløften og bestående af nogle hyggelige gader og torve med en del eksklusive forretninger. Ud mod den side, hvor kløften ikke går, er Centre afgrænset af en lang bypark med høje træer, græs og masser af blomster. Jeg cykler i parken hver dag til og fra arbejde og det er en fornøjelse af se hvordan træerne er blevet grønne og hvordan krokus afløses af påskeliljer, som nu igen er afløst af tulipaner. Rundt om Centrum ligger en del andre kvarterer bl.a. Belair, hvor vi bor. Det er et nydeligt kvarter med velholdte huse og mange smukke træer og små haver med kønne buske og blomster. På den anden side af byen og kløften ligger et plateau, der kaldes Kirchberg. Her ligger alle EU institutionerne og de finansielle virksomheder. Her arbejder jeg og Louise går i skole derude. Kirchberg er gennemskåret af den brede Avenue John F. Kennedy og er præget af store moderne kontorbygninger. Om morgenen, når solen skinner og disen hænger over byen, så er det et flot syn. I Kirchberg ligger også et center med et stort supermarked, der bugner af lækkert mad. Fisk, kød og grøntsager. Her kan man få alt fra østers, fersk heste- og kaninkød, friske artiskokker til bananjuice og smør i mange varianter.
Luxembourg er på en måde præget af paradokser. Byen er så nydelig pæn og ordentlig, og alligevel har vi stiftet bekendtskab med et nudistområde i et svømme anlæg. På langfredag, hvor Jesus hang og led på korset, gik folk på arbejde og butikkerne havde åbent. Men 1. maj holder folk fri og butikkerne er lukkede. Ikke lige hvad man kunne forvente i et katolsk land.
På en måde, virker byen stor og på en måde meget lille. Man skal et sted hen, man ikke kender, så checker man evt. stedet på et kort først og begiver sig så afsted til fods, cykel eller bus. Og vupti, så er man der; selvom man ikke synes, at det kan passe. Vi har mange gange fået ’er vi her allerede’ oplevelsen, og man skal heller ikke bevæge sig ret meget for at se marker. På min tur til arbejdet hver dag, ser jeg da også både får og høns. Men det er faktisk meget charmerende. Man møder ustandseligt folk, man kender. Med ret kort tid i byen og 100 arbejdskolleger er det utroligt at man kan rende ind i nogen, man kender, hele tiden, og når vi bevæger os rundt i byen, så siger Louise ofte ’der går nogle fra min skole’. Men der er trods alt 4.500 på hendes skole, så de udgør også en pæn andel af byens borgere.
Det er klart EU institutionerne og finansverdenen, der giver arbejdspladserne i Luxembourg. Det er sjovt at se, når folk går på arbejde om morgenen; flokke af funktionerer med jakkesæt, høje hæle og parfumeduften hængende i luften. Næsten som når man ser en amerikansk film, hvor kontorfolkene går på arbejde. Men Luxembourg er også et land, der er præget af sine traditioner og som har sine lokale produkter. Der en lang række lokale bryggerier; Boellinger, Diekirch og Mossel er de største, desuden producerer Luxembourg også hvidvine, herunder også Cremant de Luxembourg.
Det var lidt om Luxembourg. Vi er først lige startet op en spændende opdagelsesrejse i vores nye land og på at udforske den nye kultur.
Det var lidt om Luxembourg. Vi er først lige startet op en spændende opdagelsesrejse i vores nye land og på at udforske den nye kultur.